Kırkayak Nedir ? Kırkayak İlaçları Nelerdir ?

04-10-2019 01:31
Kırkayak Nedir ? Kırkayak İlaçları Nelerdir ?
KIRKAYAK NEDİR?

Eklem bacaklı haşere türlerinden biri olan kırkayaklar, Türkiye’de genel olarak kahverengi görülen, ortalama 2-4 cm boyutlarında böceklerdir.

Kırkayak olarak isimlendirilmesinin sebebi ortalama bir kırkayağı 40 tane bacağı olmasından kaynaklanır ancak bu sayının 400’e kadar çıktığı da sıklıkla görülür.

Genel olarak çıyanlarla karıştırılırlar. Aslında aynı kategoride yer almalarına rağmen çıyanlarla kırkayaklar arasındaki en önemli fark, çıyanların etçil ve zehirli olup, kırkayakların otçul/çürükçül ve zehirsiz olmasıdır.

KIRKAYAK NEREDE YAŞAR?

Çoğu böcek türü gibi kırkayaklar da nemli ortamlarda yaşarlar. Tarlalar, bahçeler, bodrumlar, evlerin rutubetli/nemli bölgeleri gibi yerlerde görülme ihtimalleri oldukça fazladır.

KIRKAYAK ZARARLI MIDIR?

Çıyanlar gibi zehirli olmadıklarını belirtmiştik. Kırkayak zehirli midir sorusunun en fazla sorulma sebebi çıyanla karıştırılmasıdır. Kırkayakların insana karşı direkt tehlikesi olmamasıyla birlikte, hiçbir zararı yoktur demek de yanlış olur. Zararlı haşere türlerindendir. Kırkayaklar özellikle evlerimizde yiyeceklerimizin üzerinde veya mutfak tezgâhı gibi yiyeceklerin temas ettiği yerlerde, geceleri dolaşırlar. Bu da gıda olarak aldığımız besinlere mikrop bulaştırmaları demektir. Vücutlarında sürekli bulundukları pis ve nemli yerlerin mikroplarını taşıyan kırkayaklar bu açından insan için tehlike arz eder. Gıda zehirlenmesi, alerjik reaksiyon, psikolojik rahatsızlık, kırkayakların insanda sebep olabileceği başlıca zararlardır ve kesinlikle küçümsenmemelidir.

İnsan üzerinde bu denli etkisi olan bir zararlıya karşı kendinizi ve yaşam alanınızı korumak için, kırkayakla mücadelede ihtiyacınız olan tüm ekipman ve ilaçlar en uygun fiyatlarla www.defansmarket.com ‘da hizmetinizdedir.

KIRKAYAK NE İLE BESLENİR?

kirk-ayak-ilaclariAğırlıklı olarak otçul beslenen kırkayaklar aynı zamanda çürükçül de oldukları için ölü hayvan leşleri ile beslenebilirler. Evlerde bulunan kırkayaklar, yerlere dökülen yiyecek kırıntılarıyla, bitki yapraklarıyla, tahta parçalarıyla veya kendilerinden küçük haşere türleriyle beslenebilirler. Gıda arayışında oldukları zaman bizlerin kullandığı mutfak tezgâhları başta olmak üzere birçok yerde gezinirler. Yediğimiz besinlere mikrop bulaştırma ihtimalleri olduğunda sağlığımızı tehdit ederler. Evde, iş yerinde veya bahçelerde haşere sorununa karşı ilaçlama yapmak bireysel olarak da oldukça basit olduğundan, düşük bir bütçeyle kırkayak mücadelenizi sonuçlandırabilirsiniz.

KIRKAYAK HANGİ MEVSİMDE GÖRÜLÜR?

Bahsettiğimiz gibi kırkayaklar nemli ortamlarda bulunurlar. Bu yüzden özellikle sonbahar ve kış aylarında görme ihtimalimiz artar. Yağmurlu, karlı havalarda açık havada yaşadıkları yuvaları su bastığından toplu olarak göç ederler diyebiliriz. Bu da evlerimizi istila etmeleri için en geçerli sebeptir. Gıda arayışlarına ve yuvalanıp çoğalmalarına imkân veren en iyi yerler (özellikle soğuk aylarda) kırkayaklar için bizim yaşam alanlarımızdır.

KIRKAYAK NEREDE YAŞAR?

Gübreli topraklarda, bahçelerde, ağaçlık yerlerde, balkonlarda, evlerin nemli bölgelerinde veya bodrumlarda bulunabilirler. Evlere duvar deliklerinden, yarıklardan veya kapı, pencere gibi boşluklardan girerler.

KIRKAYAK İLE MÜCADELE

Kırkayak ile mücadele diğer haşerelere göre uygulama olarak daha kolaydır. Çünkü görüldüğü, yuvalarının olabileceği yerlere ilaçlama yapmak kısa sürede sorunu çözecektir.

Kırkayak sorunu ile mücadelede öncelikle yuvalarının nerede olabileceğini anlamak gerekir. Bu adım tüm haşere mücadelelerinde süreci hızlandıracaktır. Çünkü ilaçlama yapılan alan, zararlı haşerenin (burada kırkayağın) yuvasına ne kadar yakınsa, hedef canlı yuvasına döndüğünde o kadar çabuk ilaçtan etkilenecektir. Tabi ki varsa yuvasında bulunan diğer haşereler de. Bu tür etkiye sahip ilaçlar insektisit ilaçlar olarak adlandırılır. En etkili insektisit ilaçlar piyasadaki en geniş ürün yelpazesiyle Defans Market’te bulunmaktadır ve hizmetinizdedir.

Kırkayak ile mücadele evde, iş yerinde, fabrikada, bahçede, okul bahçelerinde/kampüslerinde ve benzeri birçok yerde yapılabilir. Evde kırkayak sorunu ve mücadelesi için Defans Market olarak sizlere Draker RTU Kullanıma Hazır Kırkayak İlacı öneririz. Ani öldürücü formülü ve 90 gün kalıcı etkisi ile geniş etki yelpazesine sahip bir ilaçtır. Evler, iş yerleri, ahırlar, bahçeler ve açık alanlar, köpek kulübeleri ve kedi/köpek yataklarının ilaçlanmasına uygundur. En uygun fiyatlara internet sitemizde bulabilirsiniz.

KIRKAYAK İLE ÇIYAN ARASINDAKİ FARKLAR

    Kırkayak bitkisel/çürükçül ve zehirsiz, Çıyan etçil ve zehirlidir.
    Kırkayak nemli ortamları sever, dolayısıyla yağmurlu havalarda sıklıkla denk gelinebilir. Çıyan sıcak ve güneşli havalarda görülür.
    Kırkayaklar boyut olarak Çıyanlardan daha kısalardır.

EVDE, İŞ YERİNDE (KAPALI ALANDA) KIRKAYAK SORUNU

Evlerimize etraftaki bitki ve ağaçlardan, kapı boşluklarından, pencere kenarlarından, duvar boşlukları veya yarıklarından girebilirler. Evlerde rutubetli, nemli alanlarda, mutfak tezgahlarında, banyolarda, boru ve gider benzeri su içeren bölümlerde görülebilirler. Ekstra olarak da kedi ve köpeklerin yataklarında, köpek kulübelerinde görülürler. Evde kırkayak sorununa karşı kendi ilaçlamanızla etkili sonuçlar alabilirsiniz. Önemli olan etkili bir kırkayak ilacı kullanmaktır.

BAĞ, BAHÇEDE, TARLADA (AÇIK ALANDA) KIRKAYAK SORUNU

Bahçelerde, bitki ve yaprak altlarında görülmesi en muhtemel haşerelerden biri olan kırkayaklar elbette birçok zararları da beraberinde getirir. Bitki yapraklarını yiyerek zarar verirler. Bu durumda bahçede kullanılmaya en uygun ilaçlar kokulu ilaçlardır. Kokulu ilaçlar açık alanda kullanılmaya daha uygundur ve kokulu olmaları daha etkili yapar. Ev, iş yeri, ofis gibi yerlerde kokusuz ilaç kullanılması daha uygundur çünkü içeride bulunanların etkilenmemesi gerekir. Kokusuz ilaçlarla beraber uzun süre alanı terk etmeye gerek kalmaz. Ancak bahçe, bağ, tarla gibi açık alanlarda kırk ayak ile mücadele kokulu ilaçlarla da gerçekleştirilebilir. Defans Market’te bulabileceğiniz Bayer marka Kokulu Kırkayak ilaçları, kırkayak ile mücadelenizde en etkili ilaçlardan biri olacaktır.

KIRKAYAK İLAÇLARI

KOKULU KIRKAYAK İLAÇLARI

    Bayer Kırkayak İlacı Ficam W İnsektisit 62,5 Gr

Ficam W, 80 a/a oranında kullanılan Bendiocarb aktif maddesi sayesinde uzun süre kalıcılığını koruyan, profesyonel kullanıma uygun, geniş spektrumlu, direnç yönetimi amaçlı kullanılabilecek bir yüzey spreyi konsantresidir. Ficam W, geniş spektrumlu bir ürün olup çok sayıda haşereyi kontrol etme özelliğine sahiptir. Bu haşereler arasında akrep, karınca, pire, sivrisinek, hamamböceği, kulağakaçan, kınkanatlı böcek, kitap biti, odun biti, eşek arısı, karasinek, tahtakurusu, güve, gümüşçün mevcuttur.

titan-250-2

    Titan Kırkayak Böceği İlacı Emülsiyon Kokulu Konsantre 250 Ml

Solvent bazlı 3 etkili özel formülasyonu ile ani etkili haşere ilacı. İçeriğinde bulunan Permethrin ile güçlü öldürücü etki, Tetramethrin ile ani düşürücü etki ve PBO ile bağışıklık kazanmış türlerde bağışıklık sistemine direkt etki etmesi ile kesin ve ani sonuç.

Yüzey uygulamalarında genel haşere ilacı olarak kullanılmaktadır. Etiket üzerinde yer alan oranlara göre karışım yapıldıktan sonra haşerelerin konacakları veya yürüyecekleri yüzeylerin üzerini iyice kaplayacak şekilde püskürtülerek uygulama gerçekleştirilir.

    Zinon Kırkayak Böceği İlacı Emülsiyon Konsantre 250 Ml

Solvent bazlı, 3 etkili özel formülasyonu ile ani etkili haşere ilacı. İçeriğinde bulunan Permethrin ile güçlü öldürücü etki, Tetramethrin ile ani düşürücü etki ve PBO ile bağışıklık kazanmış türlerde bağışıklık sistemine direkt etki etmesi ile kesin ve ani sonuç.

ULV ve yüzey uygulamalarında kullanılmaktadır. Etiket üzerinde yer alan oranlara göre karışım yapıldıktan sonra haşerelerin konacakları veya yürüyecekleri yüzeylerin üzerini iyice kaplayacak şekilde püskürtülerek uygulama gerçekleştirilir.

    Zinon Kırkayak Böceği İlacı Kokulu Konsantre Emülsiyon 1 Lt

KOKUSUZ KIRKAYAK İLAÇLARI

    Draker Kırkayak Böceği İlacı 10.2 Kokusuz Konsantre 50 Ml

Ev, depo, otel, okul, hastane, kamu binaları, gıda sanayi, kamu taşımacılığı, ahır, çiftlik, bahçe, restoran, fırın vb. yerlerde kullanılır. Popülasyon yoğunluğuna göre 5 Litre su ile seyreltilmiş ilaç ile 100-150 m2 yüzey alanda ilaçlama yapılır. Kapalı alanda etki süresi 3 aydır. Açık alanlarda 50 micronda daha büyük damlacık ile 14-21 gün kalıcı etkilidir (yağmur hava dışında) 10 Litre su ile 300 ilaç 5000 m2 de etkili olur. Lekesiz ve kokusuzdur.

    Draker Kırkayak Böceği İlacı 10.2 Kokusuz Konsantre 250 Ml

Kapsül teknolojisi sayesinde kokusuz ve leke bırakmayan bir üründür. Bu sayede ev, ofis, okul, yatakhane, şantiye gibi sürekli kullanılan alanlarda ortamı terk etmeden günün her saati uygulama kolaylığı sağlar. Aynı zamanda açık alanlarda da kullanıma uygundur. Etken maddesi hem kapsül hem serbest olarak bulunmaktadır bu da uygulamada başarı oranını artırır. Ani düşürücü etkisi sayesinde haşereler üzerinde kısa sürede ölüm gerçekleştirir. Yüzeylerde aşındırma yapmaz emilmez her türlü yüzeye uygulanabilir.

    Titan Max SC Kırkayak İlacı Kokusuz Konsantre 250 Ml

Tek uygulama ile aylarca süren rahatlık. Özel su bazlı formülasyonu sayesinde uzun süreli kalıcı etki. Yüzey uygulamalarında kullanılmaktadır. Etiket üzerinde yer alan oranlara göre karışım yapıldıktan sonra haşerelerin konacakları veya yürüyecekleri yüzeylerin üzerini iyice kaplayacak şekilde püskürtülerek uygulama gerçekleştirilir.

    Draker RTU Kırkayak İlacı Kullanıma Hazır İlaç 1 Lt

Evler, iş yerleri, ahırlar, bahçeler ve açık alanlar, köpek kulübeleri ve kedi/köpek yataklarının işleme tabi tutulabilir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.