Karasinek Nedir ?

04-10-2019 00:36
Karasinek Nedir ?
Yaradılış amacı hayvan ve insan leşlerini yiyerek eko sistemin devamlılığını sağlamak olan bu kanatlı hayvanlar, yaşadığımız çevrede bulunan sinek türlerinin %90’nını oluşturur

Kutuplardan ekvatora, Dünyanın en doğusundan en batısına kadar her yerde yaşayabilen bu kanatlılar insan sağlığı için tehlike oluşturur. Bunun sebebi de bünyelerinde, uçtukları her yere götürdükleri pislik ve bakterilerdir.

DIŞ GÖRÜNÜŞÜ
Ortalama uzunluğu 5 ile 10 mm arasında değişir. Dış kabukları koyu gri veya tamamen siyahtır. Saniyede 200 kadar kanat çırpabilme kapasiteleri vardır ve günde çevremizde 5 km kadar yol alırlar. Bunun yanında her gün maksimum 50 defa dışkı bırakırlar. Refleksleri, insan refleksinin 10 katı civarındadır.

KARASİNEKLER NERELERDE YAŞAR ?
Karasinekler en sıcak iklimden en soğuk iklime kadar, yer gözetmeksizin Dünya’nın dört bir yanında varlığını sürdürebilir. Ortalama ömürleri 2-3 haftadır. Yaşam alanlarımızda daha çok tavanlarda ve dar kıyı, köşelerde bulunurlar. Dışarıda ise çöplüklerin yoğun olduğu yerdedirler. Geceleri evimizde de oldukları yerden ayrılıp çöp, açıkta kalmış yiyecekler üzerinde dolaşır dururlar.

KARASİNEKLER NE İLE BESLENİR ?
İnsan atıkları, çöpler, insan ve hayvan leşleri dahi aklınıza gelebilecek her şeyle beslenebilirler. Kahvaltı sofralarımızda başımıza bela olan bu karasinekler, fark etmişseniz hep reçel, bal gibi bol şekerli besinlerin karasinek-cesitleriüzerilerinde uçuşurlar. Bunun sebebi uçuşları sırasında yaktıkları yüksek şeker miktarıdır. Sistemlerindeki şeker oranı azaldıkça tatlı ve enerjilerini yerine getirecek besinlere yönelirler. Yaşam alanlarımızdan uzak tutmak istememizin sebebi de başta budur. Yiyeceklerimizin üzerine kondukları anda kendi tükürük ve dışkılarını bırakırlar. Besin olarak aldıkları pislikler de böylece tükettiğimiz gıdalara geçmiş olur ve bünyemize sayısız hastalıklar getirirler.

KARASİNEKLER DE ÜREME
Yumurtlayarak üreyen bu kanatlı canlılar, yumurtalarını sıcak ve nemli bölgelere bırakırlar. Çok çabuk çatlayan bu yumurtalar ardından bir o kadar da hızlı bir ergin sinek oluşturur. Bir yumurtlamada 75 ile 100 kadar yavru çıkabilir. Bu da yılda 250 milyar kadar karasineğin eko sisteme kazanılması demektir. Dişiler ortalama 5 defa yumurtlar ve her üremenin tamamlanması 7-8 gün alır.

KARASİNEKLERİN BULAŞTIRDIĞI HASTALIKLAR
Çöp ve leş atıklardan beslenmeleri gerekçesiyle insan sağlığına ciddi zarar verirler. Her konduğu yerden vücuduna aldığı mikrobu ve bakteriyi insana geçirebilir. Bu sineklerden korunmak için evin çok temiz tutulması ve atıkların yerleşim birimlerinden uzaklara, ağzı kapalı bir biçimde bırakılması gerekmektedir.

Kolera; Ölüm riski çok yüksek olan ve bugün hala  binlerce insanın ölümüne yol açan bir hastalıktır. Tarihte 20. Yüzyılda savaşlarla beraber dünyanın dört bir yanına yayılmış ve ciddi bir nüfus tahribatına sebep olmuştur. Vibrio Cholerae isimli bakteri neden olur. Bu bakteriyi de karasinekler besinleri sayesinde vücutlarında taşır.

Diyare (İshal); Polifaktöriyel kaynaklı bir şikayettir. Hastalık olmamakla beraber vücut dengesinin bozulmasına sebep olur. Gıda alerjileri, bakteri ve virüsler en önemli sebeplerindendir. Bakteri toksinleri oluşturan karasinekler de bu hastalığın bulaşmasına yardımcıdır.

Dizanteri, hepatit, çocuk felci, gıdasal zehirlenmeler, verem gibi hastalıklar da karasineklerin bulaştırdığı hastalıklardandır.

EVDE KARASİNEK SORUNU/EVDE NEDEN KARASİNEK OLUR ?
Her ne kadar yaşam zincirinin bir parçası olsalar da, bir profesörün 30 yıllık araştırma ve gözlemleri Dünya’da karasinek popülasyonunun yok olması neticesinde insan yaşamının hiçbir tehlikeye girmeyeceğini göstermiştir.karasinek-ureme

Evinizde veya genel anlamda yaşamınızı sürdürdüğünüz bir ortamda ciddi karasinek sorunuyla karşı karşıya olmanız muhtemeldir ve bu durumda yapmanız gerekenler oldukça önemlidir. Öncelikle bu soruna neden olabilecek seçenekleri gözden geçirmekte fayda var. Açıkta bırakacağınız tatlı, şeker içeren gıdalar sadece kara sinekleri değil birçok sinek türünü üzerine çekecektir.

Etrafta açık gıda ve çöp gibi atıklar bırakmamaya özen göstermeniz gerekir. Bir diğer seçenek ise evinizde sizin fark etmekte bile güçlük çekebileceğiniz boşluklardır. Buna havalandırma boşlukları, çatı boşlukları, tuvalet gider borularının geçtiği alanlardaki ufak boşluklar da dâhildir. Unutmayın ki bu tarz yerlerde fare, kuş gibi leşler olabilir. Bu leşlerin karasinekler için ideal gıda olduğunu da yazımızın başında belirtmiştik. Dolayısıyla bu tarz boşluklardan evinize geçit olmamasına dikkat edin. Böylece sadece karasinek değil, fare, hamam böceği gibi haşerelerin de istilasını engellemiş olursunuz.

Karasinek sorununuz bahsettiğimiz seçeneklerden herhangi birinden kaynaklanmıyorsa bu noktada karasinek ilaçlarından yardım almanız gerekebilir. Bu kanatlı hayvanlar yavru yumurtalarını gıdalarımıza, ufak boşluklardan evlerimize bırakabilirler böylece sineklik bile kullanıyorsak da içerdi onlarca karasinek sorunuyla karşılaşırız. En etkili çözüm kendi başınıza, profesyonel bir yardım almanız gerekmeden ilaçlama yapmak olacaktır.

KARASİNEK NASIL KOVULUR?
karasinekYaşadığınız ortama ve sorunun büyüklüğüne bağlı olarak değişen ilaç çeşitleri yardımınıza yetişir. Basitçe kullanmayı düşüneceğiniz sinek raketleri çözüm için genellikle yeterli değildir. Karasineklerin tavanda ve tavan ile duvar arasında köşelerde barınmaktan hoşlandığını düşünürsek bir sinek raketinin buralara yetişemeyeceğini, dolayısıyla da soruna çözüm getirmeyeceğini anlayabiliriz. Yapmamız gereken ilk iş karasineklerin yavrularını nerelerde topladığını bulmak olmalıdır.

Çok küçük olsalar da dikkatli incelendiğinde görülen bu yumurtalar asıl sorunun başlangıcı kabul edilir. Bu yuvaların tamamen temizlenip ilaçlanması gerekir. Yazımızın devamında ihtiyacınız olan en etkili karasinek ilaçlarını ve kullanmaya karar vereceğiniz karasinek ilacı çeşitlerini bulabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.